{"id":1,"name":"\u0425\u0430\u0440\u044c\u043a\u043e\u0432","regions":"Kharkivs'ka Oblast', Luhans'ka Oblast', Poltavs'ka Oblast'","phone":"(050) 4-999-555","created_at":"2019-11-15 04:51:02","updated_at":"2024-04-12 11:44:17","address":"-","email":"","meta_title":"","is_default":1}
Харків
+38 (050) 4-999-555

Дрони на службі у агрономів

Вперше з початку війни в Україні виконано введення ЗЗР з дронів

Навіть за умов війни нашим аграріям вдається використати інновації. Незважаючи на те, що на даний момент є обмеження на використання повітряного простору, вже були задіяні сільськогосподарські дрони для виконання сезонного введення засобів захисту рослин (ЗЗР). Цю новину опублікувала прес-служба Мінагрополітики на своїй сторінці у Facebook.

За допомогою с/г дронів вже оброблено 130 га ягідних насаджень у Київській області, на території, яка ще недавно була окупована.

У міністерстві уточнили, які погодження потрібно провести перед початком використання дронів:

☑ отримання дозволів та погодження з військовими частинами на використання повітряного простору для фермерських потреб;

☑ отримання дозволів на польоти та офіційних наказів Міноборони України. Надалі будь-які неузгоджені дії призведуть до знищення техніки.

Плюси використання БПЛА

При дефіциті чи високій вартості паливних ресурсів використання безпілотних літальних апаратів (БПЛА) стає економічним рішенням.

Внесення засобів захисту рослин за допомогою дронів є більш точним у порівнянні з традиційними способами внесення, дозволяє обробку культур на ранніх етапах розвитку, коли доступ наземних обприскувачів неможливий, а також дозволяє проводити точкову обробку вогнищ хвороби без необхідності розпилення на великих ділянках.

Короткий екскурс за можливостями «Агро-БПЛА»

На даний момент існує багато моделей коптерів, але не всі вони можуть виконувати завдання фермерів.

Агро-дрони мають суттєві відмінності від звичайних любительських безпілотників, а саме функціональні можливості та високі вимоги до якості знімків.

Агро-дрони здатні виконувати різноманітні завдання:

Відеозйомку – продуктивність БПЛА під час відеозйомки досягає 30 км² за 1 годину, що суттєво знижує час роботи та фінансові витрати порівняно з використанням наземних видів обстеження.

Аерофотозйомку – необхідна для виявлення ділянок загибелі врожаю від впливу навколишнього середовища або інших дефектів, які необхідно усунути. Аерофотозйомка з безпілотника більш детальна, ніж зйомка з супутника за рахунок невеликої висоти польоту. Крім того, дрони дозволяють знімати навіть в умовах поривчастого вітру та хмарності.

3D моделювання – дозволяє фермеру визначати перезволожені або посушливі території, виїмку ґрунту, грамотне створювати плани та карти зволоження чи осушення ґрунту, рекультивацію ділянок або меліорацію земель.

Тепловізійну зйомку – здійснюється із застосуванням всього спектра інфрачервоного випромінювання: ближнього, середнього та далекого діапазону. Дослідження з БПЛА дозволяє стежити за зростанням рослин, оцінюючи врожайність.

Лазерне сканування – використовується для аналізу місцевості на важкодоступних або недоступних територіях. Така функція дозволяє отримати точну модель високої щільності з детальним відображенням рельєфу навіть за умов сильної загущеності насаджень.

Обприскування – завдяки можливості дооснащення, агродрони використовують для точкового обприскування рослин та плодових дерев. Такий підхід дозволив фермерам обробляти лише хворі рослини, за винятком попадання хімікатів на решту врожаю.

За допомогою сільськогосподарських дронів можна вносити:

✓ рідкі засоби захисту рослин;

✓ водорозчинні добрива;

✓ гранульовані добрива чи насіння;

✓ трихограму (захисту сільськогосподарських рослин від шкідливих комах).

Площа обробки за цикл, за годину, на день залежить безпосередньо від: типу ЗЗР, культури, складності оброблюваної ділянки, погодних умов, навичок оператора.

За ідеальних умов продуктивність роботи агро-дронів така:

Обприскування ЗЗР – 2-2,5 га за цикл, до 8 га/годину;

Обприскування добривами – 1,5-2 га за цикл, до 6 га/годину;

Внесення гранульованих добрив – 2,5-3 га за цикл, до 10 га/годину;

Внесення трихограм – до 60 га/година.

У саду продуктивність становить понад 2 га/годину.

Під час обприскування з повітря витрата робочої рідини на гектар значно менша, ніж при використанні наземного обприскувача.