{"id":1,"name":"\u0425\u0430\u0440\u044c\u043a\u043e\u0432","regions":"Kharkivs'ka Oblast', Luhans'ka Oblast', Poltavs'ka Oblast'","phone":"(050) 4-999-555","created_at":"2019-11-15 04:51:02","updated_at":"2024-04-12 11:44:17","address":"-","email":"","meta_title":"","is_default":1}
Харків
+38 (050) 4-999-555

Facebook розробив робота-канатохідця для монтажу оптоволокна на ЛЕП

Всі ми користуємося Інтернетом і не замислюємося про те, що приблизно 70% світового населення живе в 10 і більше кілометрів від волоконно-оптичних ліній зв'язку, тобто, може користуватися тільки мобільним інтернетом. А ми знаємо, що мобільний трафік дороге задоволення і він поки не може надати повноцінну заміну по продуктивності «провідного» інтернету.

Facebook зміг знайти рішення - прокладати оптоволокно по опорах електромережі, адже вони покривають більшу частину населених пунктів планети. Використання ЛЕП позбавляє від необхідності прокладати кабель під землею або будувати власну інфраструктуру.

Facebook Connectivity заявляє, що використання робота виявиться дешевше звичайної прокладки кабелю. Це спрощення доступу в Інтернет стане актуальним для країн, що розвиваються.
Робот-акробат сам пересувається уздовж основного електричного кабелю і монтує його.

В процесі розробки довелося вирішувати проблему з вагою стандартного кабелю, який важив понад 100 кг на 1 км, а вдосконалений - близько 13 кг.

Після чого інженери зіткнулися з наступною проблемою - конструкцією котушки.

Було проведено безліч експериментів з десятками конструкцій котушок, але використовувати стандартні конструкції "намотчика" їм не вдалося, так як при їх використанні необхідно було відключати лінію електропередач. В результаті було прийнято рішення обійтися взагалі без неї.

Компанія ULC Robotics змогла сконструювати «безкатушечного» робота так, що в результаті він може протягувати оптоволокно без необхідності відключати електрику на основній лінії.

Робот долає всі перешкоди на своєму шляху без безпосередньої участі людини. Він працює за принципом "канатохідця" - "встає" на ЛЕП та переносить своє "тіло" через перешкоду, а в цьому йому допомагає його "зір", робот може "бачити" перешкоди і долати їх. За 1,5 год він може прокладати більше кілометра оптоволокна без участі людини.

Вся конструкція робота поміщається в звичайний пікап.