Харків
+38 (050) 402-50-56

В Європі почалася збірка найпотужнішого термоядерного реактора

У вівторок, 28 липня, відбулася урочиста церемонія, присвячена початку збирання міжнародного експериментального термоядерного реактора ІТЕР (ITER, International Thermonuclear Experimental Reactor). Ця колосальна і дуже складна установка після 2025 року допоможе вченим визначити, чи є шанс використовувати енергію ядерного синтезу в комерційних цілях.

Захід відбувся у форматі онлайн-конференції, повний запис якої доступний на YouTube. У ній взяли участь представники всіх країн-учасників проекту: держав Європи, Індії, Японії, Кореї, Росії та США, а відкривав церемонію директор ITER Бернар Биго (Bernard Bigot). По відеозв'язку виступили президент Франції Еммануель Макрон, генеральний директор Держкорпорації «Росатом» Олексій Лихачов і секретар Департаменту енергетики США Ден Бруйетта (Danny Brouillette).

Будівництво ІТЕР почалося ще в 2010 році, але складність і обсяг робіт настільки великі, що збірка реактора стала можлива тільки через десять років. Весь цей час наукові лабораторії по всьому світу займалися відпрацюванням необхідних технологій, а потім на їх основі проводилися компоненти токамака ITER. Як приклад того, яких зусиль вимагає створення окремих елементів реактора, можна поглянути на статтю, присвячену постачанню однієї з магнітних котушок вагою 320 тонн і розміром 17 на 9 метрів. Для її намотування було використано 20 кілометрів шнура з надпровідного сплаву.

Термін закінчення будівництва ІТЕР не раз переносився і в даний момент призначений на 2025 рік. І хоча вже всього через кілька місяців буде отримана перша плазма, повноцінну термоядерну реакцію не варто чекати раніше 2035 року. Даний реактор є суто експериментальним - він не буде виробляти електроенергію і повинен лише допомогти вченим налагодити всі етапи складного процесу приборкання стихії, аналогічній тій, що бушує в надрах Сонця.